Van Gaal: "Na die goal waren we de kluts kwijt"

Bondscoach Louis van Gaal zag het Nederlands elftal woensdagavond 25 minuten goed voetballen. "Maar na die goal waren we de kluts kwijt." Nederland begon prima aan de wedstrijd tegen Frankrijk. 25 minuten lang was de ploeg van Van Gaal de bovenliggende partij, maar daarna zakte het ver weg. Karim Benzema scoorde na een halfuur en vervolgens wist Oranje niet waar het zoeken moest. "Ik vind Frankrijk een goed elftal, maar dat wil niet zeggen dat wij op deze wijze moeten verliezen."

"De eerste 25 minuten waren wij de betere ploeg", vervolgt Van Gaal tegenover SBS6. "Ik vond dat er niets aan de hand was. Maar na die goal waren we de kluts kwijt. Het begon bij een verloren duel aan de rechterkant, een opening die volgde en Benzema die de bal er goed in schiet", beschrijft de bondscoach het eerste doelpunt.

De knal van Benzema was hard, maar leek niet onhoudbaar. Toch wist Jasper Cillessen de bal niet te keren. Van Gaal neigt er naar dat de sluitpost van Ajax de bal misschien wel had kunnen stoppen. "Hij was wel snel geschoten. Hij schoot hem waarschijnlijk eerder dan Cillessen had verwacht. Maar hij was wel midden door het doel."

"Na die goal verliezen we ons hoofd. Daarvoor hadden we het betere van het spel, al leverde dat geen kansen op. In de tweede helft kregen we meer kansen dan in de eerste helft, maar toen was het al te laat", besefte Van Gaal. "In de tweede helft hebben we ook weinig meer weggegeven. De Fransen gebruikten de wisselpass veel beter dan wij. Dat was het grote verschil. Wij waren in de drukte aan het voetballen, terwijl je de andere kant moet zoeken."

Wesley Sneijder werd na zeventig minuten vervangen door debutant Davy Klaassen. Het spel van de middenvelder van Galatasaray werd onder een vergrootglas gelegd. "De eerste 25 minuten heeft hij op die wijze goed gespeeld. Alleen na die goal is hij meegegaan onder het niveau. Maar dat is ook voetbal. Het is niet zo dat Sneijder zichzelf in stelling kan brengen. Hij moet in stelling gebracht worden en dat gebeurde niet meer. Hij heeft vreselijk zijn best gedaan, daar ben ik blij om. Maar dat heeft iedereen gedaan."

Van Gaal gaf eerder aan dat er drie spelers zeker zijn van het WK: Arjen Robben, Kevin Strootman en Robin van Persie. Woensdagavond bleek maar weer hoe belangrijk dit drietal is voor Oranje. Wanneer de drie beste spelers van Nederland niet fit zijn op het WK, wordt het een erg lastig verhaal. "Maar dat geldt voor ieder land", besluit Van Gaal. "Dat is ook zo bij de Franse ploeg. Als je daar de drie beste spelers weghaalt krijg je ook een verval."