Kwiatkowski verslaat Sagan in Strade Bianche

De Pool Michal Kwiatkowski heeft zaterdag de Strade Bianche gewonnen. De Omega Pharma-Quick-Step-renner rekende op de Piazza del Campo in Siena af met de Slowaak Peter Sagan van Cannondale. Het tweetal was op twintig kilometer weggesprongen uit een groep met favorieten.

Alejandro Valverde kwam op 35 seconden van de winnaar als derde over de streep. Wout Poels was op de negende plaats de beste Nederlander.

In de achtste editie van de klassieker, die de renners veelal over onverharde colletjes voert door Toscane, toonden de favorieten zich op zo'n veertig kilometer van de aankomst, toen vier vroege vluchters waren ingelopen. Zo'n twintig renners verzamelden zich vooraan, onder wie Poels en Tom Dumoulin.

Sagan, die vorig jaar tweede werd achter zijn ploeggenoot Moreno Moser, koos met ruim twintig kilometer de aanval en kreeg alleen Kwiatkowski met zich mee. Op de voorlaatste strook wit grind, in totaal ging een kwart van de race over het gruis, had het koppel een voorsprong van driekwart minuut.

Die voorsprong kwam niet meer in gevaar. Op de steile slotklim zette Sagan als eerste aan, maar de Poolse kampioen Kwiatkowski pareerde op overtuigende wijze en reed solo naar de finish.

Daarachter troefde Valverde in de sprint om de derde plaats Damiano Cunego en Roman Kreuziger af. Fabian Cancellara, de winnaar van 2012, finishte als zesde.