[Eredivisie] Uitslagen speelronde 27

Dit weekend stond de 27e speelronde op het programmaFeyenoord en PSV deden goede zaken voor een plaats in de subtop, want nummer twee FC Twente verloor van Go Ahead Eagles en zakt daardoor naar de derde plek. Feyenoord staat nog maar een punt achter de Twentenaren. Koploper Ajax speelde gelijk tegen SC Cambuur en staat nu zes punten voor op Vitesse.

AZ en Heracles Almelo trapten op zaterdagavond de speelronde af. Al na een kwartier spelen kwam AZ op voorsprong door een doelpunt van Jóhannsson. Heracles maakte het AZ nog makkelijker nadat Koenders amper tien minuten later met rood van het veld werd gestuurd vanwege een vermeende overtreding op de doorgebroken Jóhannsson. Vlak voor rust kwam AZ op 2-0 via nogmaals Jóhannsson. Beide goals werden voorbereid door Berghuis en Johansson. Lange tijd was het wachten op de derde goal van de avond. Tien minuten voor tijd maakte ook Johansson zijn doelpunt. In de slotfase zette Elm de eindstand op bord: 4-0.

Onderin de Eredivisie speelden Roda JC (hekkensluiter) en N.E.C. Nijmegen (eennalaatste) tegen elkaar in Kerkrade. In de eerste helft kwam de meeste dreiging van de thuisploeg. Powel veroverde in de 30e minuut de bal bij een uittrap en zorgde ervoor dat Hupperts kon scoren. Ook N.E.C. kreeg zijn kansen, maar Conboy stuitte twee keer op doelman Kurto. Na rust trok Roda de overwinning naar zich toe. Binnen drie minuten stond het 3-0 via doelpunten van Höcher en Hupperts. Higdon scoorde nog wel de 3-1, maar dit bleek lang niet genoeg. Roda en N.E.C. wisselen hun positie op de ranglijst.

In Breda stond het duel tussen NAC Breda en Vitesse op het programma. In een boeiende eerste helft kwam Vitesse na acht minuten op voorsprong toen Seuntjens een fout maakte waarna Labyad kon scoren. Twee minuten later hield Van der Heijden Poepon vast en faalde Buijs niet vanaf de stip. Een kwartier later kwam Vitesse weer op voorsprong. Atsu zette de bal voor en Havenaar schoot hard binnen. Vitesse hield de rest van de wedstrijd de controle over het duel, want er werd niet meer gescoord.

Nummers zes en acht op de ranglijst, sc Heerenveen en PEC Zwolle, namen het in Heerenveen tegen elkaar op. In het eerste half uur zat er weinig leven in het duel. Toen Hiwat faalde om PEC op een voorsprong te zetten zorgde Basacikoglu met een knappe actie voor de 1-0. Doelman Begois van PEC redde even later op een inzet van Ziyech. Ook Van La Parra miste een enorme kans. Na de pauze stond Begois weer in de weg, ditmaal voor Basacikoglu, Van den Berg en Finnbogason. Twintig minuten voor tijd was het Van La Parra die de voorsprong verdubbelde, waarna tien minuten later Finnbogason Heerenveen verdiend op een 3-0 voorsprong zette en daarmee zijn 23e doelpunt dit seizoen maakte.

PSV nam het op tegen FC Utrecht. De ploeg won de afgelopen vijf duels en is bezig met een opmars, ze staan momenteel vijfde in de Eredivisie. Utrecht doet het een stuk minder goed en staat dertiende. In de eerste helft waren beide ploegen vooral aanwezig op de helft van Utrecht. PSV kreeg kansen via onder andere Park en Depay, maar wist niet te scoren. Dit lukte wel vlak na rust, toen Locadia gepruts in de Utrechtse defensie genadeloos afstrafte. Hierna werd Utrecht wakker en ze creëerden meteen een kans. In de slotfase had PSV twee doelpunten kunnen maken, maar Locadia schoot van dichtbij ver over en Maher kon een bal inkoppen.

Onderin de Eredivisie vond nog een degradatieduel plaats, ditmaal tussen ADO Den Haag en RKC Waalwijk. In de openingsfase kwam RKC bijna op voorsprong, maar Sno's kopbal werd gestopt. Hierna nam ADO meer het initiatief en na iets meer dan een kwartier kopte Alberg raak uit een voorzet van Malone. Vlak voor rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte via een doelpunt van Castelen. Na rust probeerde RKC het initiatief weer van ADO over te nemen en toen dit gelukt was kreeg het kansen op de 2-1. Braber schoot echter op de paal en de inzet van Schet werd gestopt.

In Deventer vond een Overijsselse derby tussen Go Ahead Eagles en FC Twente plaats. In de eerste helft ging het duel gelijkop tot na een half uur spelen het eerste doelpunt uit de lucht viel. Gutiérrez gaf de bal weg aan Antonia, die vanuit een onmogelijke hoek binnenschoot. Na de pauze werd Twente beter toen ze de Eagles onder druk zetten. De thuisploeg gaf echter niets weg. In de slotfase kreeg Castaignos nog een goede kans op de gelijkmaker, maar zijn volley ging net naast. Twente zakt naar de derde plaats en staat dus drie punten achter Vitesse.

Door de nederlaag van FC Twente kon Feyenoord dichterbij de derde plaats komen. Zonder de geschorste Graziano Pellè nam de ploeg het op tegen FC Groningen. Feyenoord kreeg in de eerste helft een aantal kansen, waarvan er eentje werd benut. Via Kongolo scoorde Schaken na een kwartier spelen. Groningen kwam er met één kans via Van der Velden niet echt aan te pas. In de tweede helft werd het al snel 0-2 toen De Vrij scoorde na een chaotische verdediging aan de kant van Groningen. De Rotterdammers staan nu een punt achter op Twente.

Koploper Ajax kreeg bezoek van SC Cambuur, de nummer elf op de ranglijst. Al na anderhalve minuut kwam Ajax op voorsprong, toen De Jong de bal binnenschoot. Even later kreeg hij ook de kans op de 2-0, maar zijn schot was te zacht om keeper Nienhuis te verrassen. Vlak voor rust ging een hoekschop van Cambuur bijna het doel in, maar El Makrini kopte de bal naast. Tien minuten in de tweede helft ging keeper Cillessen gestrekt op een schot van Hemmen. Dit leverde Cambuur een corner op, waarna Barto de gelijkmaker maakte. Een kwartier voor tijd had Ajax kans om weer op voorsprong te komen, maar na spektakel in doelgebied met Klaassen en Sigthórsson greep Nienhuis de bal klemvast. Kansen van Blind, Hemmen en De Jong werden niet benut waardoor de stand op 1-1 blijft.

AZ-speler Aron Jóhannsson scoort de 2-0 tegen Heracles Almelo. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)