Romário over Blatter en Valcke: "Dief en een afperser"

Romário de Souza Faria heeft keihard uitgehaald naar FIFA-bestuurders Sepp Blatter en Jérôme Valcke. Volgens de oud-voetballer zijn er wanpraktijken in Brazilië gaande. Romário wierp zich eerder al op als fervent tegenstander van het aankomende WK.

Het toernooi melkt de Braziliaanse bevolking uit, zo stelt de voormalig PSV'er. "Ik weet precies wat de FIFA doet om de regels te omzeilen", aldus de oud-voetballer op zijn officiële Facebook-pagina. "De FIFA laat de landen geloven dat het een geweldige deal is om het WK te organiseren. Dan wordt er een enorm bedrag aan publieke gelden geïnvesteerd. De FIFA vult vervolgens de zakken en vertrekt. Deze landen blijven met grote schulden achter."

"Wat voor moraal heeft deze organisatie als ze dit soort dingen doen?", vraagt Romário zich af. "Ik hoop dat de hele wereld ziet wat er gebeurt in Brazilië. De FIFA gaat over wetten en bedreigt de cultuur van ons land. Om maar niet te spreken van de leidinggevenden van de bond."

Met name FIFA-voorzitter Sepp Blatter en voorzitter van het uitvoerend comité, Jérôme Valcke, moeten het ontgelden. Op zijn Facebook-pagina heeft Romário een foto van Valcke geplaatst met de tekst: "Deze afperser en dief is enorm gewiekst."

De Braziliaan ging in een interview met ESPN verder op de zaak. "Deze man (Valcke, red.) is een van de grootste afpersers in de sportwereld. Hij heeft geen schoon verleden", doelend op een fraudezaak van ruim tien jaar geleden waarin VISA en MasterCard betrokken waren. "Hij werd toen ontslagen en heeft via afpersing zijn baantje weer teruggekregen."

"En Blatter heeft dit allemaal toegestaan. Hij is een corrupte dief en een klootzak", aldus een razende Romário. "Deze mensen en de twee voorzitters van de Braziliaanse voetbalbond worden allemaal schatrijk van dit toernooi en niemand die ervoor bestraft wordt."