Zege Betancur in Parijs-Nice, pech Nederlanders

Carlos Betancur heeft vrijdag ook de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Colombiaan van AG2R, die donderdag ook al juichend over de streep kwam, troefde in Fayence wereldkampioen Rui Costa af na een steile slotklim. Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick-Step) werd op drie seconden derde, voor klassementsleider Geraint Thomas (Sky).

Betancur is dankzij zijn tweede zege op rij de nieuwe leider in het algemeen klassement. Thomas volgt op acht seconden, Costa op achttien. Ook Stybar (vierde op 22 tellen) en Jose Joaquin Rojas van Movistar (vijfde op 24 seconden) staan bij de beste vijf.

De etappe van Saint-Saturnin-lès-Avignon naar Fayence werd een pechdag voor de Nederlandse renners. Na veel aanvallen werd er richting de slotklim doorgejaagd door het peloton. Wilco Kelderman (Belkin) verloor door een lekke band veel tijd, maar Tom-Jelte Slagter liet zich op de slotklim zien. De Nederlander van Garmin-Sharp ging in de aanval en oogde sterk, maar had een probleem met zijn versnelling en viel ver terug. Uiteindelijk gaf hij meer dan een minuut toe en tuimelde zo uit de top van het klassement.

Zaterdag moet het peloton weer de nodige klimkilometers verwerken. Tussen Mougins en Biot Sophia Antipolis worden in 195,5 kilometer vijf klimmetjes, waarvan twee van de eerste categorie, bedwongen. Zondag is de slotrit.