Tuitert: "Solorit kost me podiumplaats"

Mark Tuitert moest in de een-na-laatste wedstrijd van zijn schaatscarriere, de 1000 meter tijdens de World Cup-finale, al in de eerste rit alleen van start. De Duitser Nico Ihle besloot op het laatste moment om niet deel te nemen, waardoor er opnieuw geloot moest worden. Dit koste Tuitert volgens zijn gevoel een podiumplaats, want de schaatser van beslist.nl werd nu vierde.

"Ik had me wel ingesteld op alleen rijden, maar het scheelt allemaal toch iets op de kruising. Dat voordeel hadden de anderen op mij en dat kost me gewoon een plaats op het podium", zegt Tuitert die wel tevreden was over de race, maar waar de teleurstelling wel overheerste. "Ik ben blij dat ik dit er nog uit kan halen, maar je wilt gewoon podium rijden. Dan is de vierde plaats niet waar je wil eindigen."

Toen olympisch kampioen Stefan Groothuis langzamer was dan de 1:09.33 van Tuitert had hij de hoop dat hij alsnog bij de beste drie zat. "Maar je weet wie er nog komen allemaal, dus het bleef lastig", doelde de 33-jarige Holtenaar op onder andere Denny Morrison (eerste) en Shani Davis (tweede).

Morgen sluit Tuitert zijn loopbaan definitief af met de 1500 meter als slotnummer. Op deze afstand werd hij in Vancouver in 2010 olympisch kampioen, dit jaar eindigde hij in Sochi als vijfde. Tuitert ziet kansen op een goede klassering. "De Amerikanen zijn gewoon wisselvallig. Aan Morrison krijg ik sowieso een zware kluif en Koen (Verweij, red.) is natuurlijk ook een kanshebber. Maar als het heilige vuur bij mij gaat branden kan er van alles gebeuren. Ze zullen hem eruit moeten trekken."


Mark Tuitert na zijn laatste 1000 meter op het hoogste niveau. (PROSHOTS/Erik Pasman)