Van Basten: "Spelen toch voor publiek?"

Marco van Basten was zondagmiddag woedend tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord. De coach van sc Heerenveen uitte zijn onvrede recht in de camera.Van Basten sprak schande van de rode kaart én strafschop een kwartier voor tijd.

Christian Kum werd van het veld gestuurd door scheidsrechter Pieter Vink. "Dit is echt fucking bullshit. Voetbal is een mannensport. Dit is maximaal een gele kaart en een strafschop", zei Van Basten nadat Vink naar de stip wees en Kum weg stuurde.

De strafschop werd gemist door Tonny Vilhena, maar de onvrede bleef bij Van Basten. Na de wedstrijd had hij geen spijt van zijn woede-uitbarsting, waarbij hij 'doceerde' voor de camera. "Ja, daar sta ik nog steeds achter", zei de trainer van Heerenveen tegen FOX Sports.

Voor de penalty incasseerde de Friezen al twee goals (2-0). "We waren gewoon niet goed genoeg. Maar door een rode kaart én een strafschop te geven stopt de wedstrijd gewoon. Alles is dan ineens beslist. Het publiek kan in feite naar huis, en we spelen toch voor het publiek?"

"Je moet alleen een rode kaart krijgen als je echt iemand pijn doet. Dit was gewoon een inschattingsfout. Ik vind het waardeloos. Die regel moeten we veranderen. Het was misschien niet eens een overtreding", aldus Van Basten, die met name kritiek uitte op de spelregelmakers.

Vink toonde begrip voor de woede van Van Basten. "Het is een dubbele straf voor een lichte overtreding. Het is een regel die ik moet hanteren, maar het is een nare regel. De IFAB, de organisatie die over deze regels gaat, heeft vorige week weer in al haar wijsheid besloten dat deze regel moet blijven. Daar heb ik het mee te doen", zei de scheidsrechter.

Regels niet toepassen ziet Vink niet als een mogelijkheid in dit soort situaties. "Dat kan ik niet doen. Dan kan ik ook zomaar beslissen om geen corner te geven, als het eigenlijk wel een corner is", besluit de arbiter bij Feyenoord-Heerenveen.


Van Basten in discussie met scheidsrechter Vink (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)