Schaars: "Wijnaldum bij beste drie van Nederland"

Na een dramatische eerste seizoenshelft heeft PSV de zaken weer aardig op de rails. Volgens Stijn Schaars was het winterse trainingskamp het keerpunt. PSV overwinterde net als de voorgaande jaren in Gran Canaria, en investeerde veel tijd en energie in teambuilding, zo blijkt.

In de optiek van Schaars is op de Canarische Eilanden de basis gelegd voor de sterke reeks waaraan de Eindhovenaren bezig zijn. "Ik heb altijd het geloof gehad dat zo’n reeks van overwinningen mogelijk was, zeker na het trainingskamp in de winter in Gran Canaria", vertelt hij aan NUsport. "Daar is een knop omgegaan in de selectie. We hebben zonder de trainers erbij twee goede groepsgesprekken gevoerd over wat we van elkaar eisen en verlangen."

"Toen hadden we eindelijk weer een goede, lange trainingsperiode, waarbij je ook nog de rest van de dag op elkaars lip zat. We leerden elkaar ook buiten het veld beter kennen. Er ontstond een bepaalde hiërarchie in de groep. Spelers nemen nu initiatief in plaats van dat ze het laten lopen. We accepteren het niet meer als iemand loopt te klooien."

De huidige reeks van PSV staat in schril contrast met de periode die de ploeg voor de winterstop doormaakte. Waar in de maanden november en december dikwijls verloren werd, boekte de equipe van Phillip Cocu inmiddels zeven opeenvolgende overwinningen.

Volgens Schaars kon de jeugdige ploeg het wegvallen van diverse blessuregevallen niet opvangen. "Ji-Sung Park viel weg door een blessure. En Georginio Wijnaldum ligt er een half jaar uit. Van de jonge jongens kun je niet zomaar verwachten dat ze structureel hetzelfde niveau halen. Wijnaldum behoort in mijn ogen tot de beste drie spelers van Nederland."