Van Basten: "Wat is Afellay ermee opgeschoten?"

Van bepalende speler in de Eredivisie naar een bijrol in een grote competitie: het is een weg die veel spelers de voorbije jaren hebben afgelegd.

Waar sterkhouders van de Nederlandse top in de vorige eeuw nog uitgroeiden tot sterkhouders binnen de buitenlandse competities, vielen de Eredivisie-uitblinkers de voorbije jaren dikwijls door de mand na een transfer naar het buitenland.

Marco van Basten is een voorbeeld van een speler die op jonge leeftijd zijn geluk buiten de landsgrenzen beproefde, en ook bij zijn nieuwe club furore maakte. "Ik was ook vrij jong, 22, toen ik naar AC Milan vertrok", blikt hij terug in gesprek met De Telegraaf.

"Alleen was ik wel al vier keer topscorer van Nederland geworden, kampioen met Ajax geweest en had ik de Europa Cup 2 gewonnen. Dan kom je wel met wat meer bagage aan dan de jongens van nu. Die stap van Nederland naar het buitenland, is veel groter geworden."

Luis Suárez is de uitzondering die de regel bevestigt. De Uruguayaanse aanvaller hoort ook in de Premier League bij de grote namen. Verder verdwenen spelers als Bryan Ruiz en Ibrahim Afellay al snel van de radar.

"Kijk naar Ibrahim Afellay, dat was een aardige speler", vertelt Van Basten. "Die gaat dan naar FC Barcelona: véél te grote stap. Had jij gedacht dat Afellay daar Xavi, Iniesta, Busquets, noem ze allemaal maar op, eruit zou gaan spelen? Hij mag daar dan met de grote jongens meetrainen, is nu drie jaar verder, maar wat is hij ermee opgeschoten? Ik vind dan ook dat zo'n jongen daarin slecht is geadviseerd. Er zijn altijd uitzonderingen, maar een tussenstap is nu vaak nodig."