[Moto3] Uitslag Grand Prix van Qatar

Jack Miller heeft op het Losail International Circuit de eerste Grand Prix van 2014 gewonnen. De Australiër kwam na een fantastische laatste ronde als eerste over de finish, voor de Spanjaarden Alex Marquez en Efren Vazquez. Voor Miller was het niet alleen zijn eerste Grand Prix-zege, maar ook zijn eerste keer op het podium.

De start verliep dramatisch voor Alex Rins. De Spanjaard vertrok van pole position, maar viel terug naar de twaalfde plaats. Hiervan konden Miller en Marquez optimaal profiteren, want zij lieten de rest al snel achter zich. Na enkele ronden werd het verschil tussen de koplopers en de grote groep daarachter niet meer groter, maar de achtervolgers kwamen ook niet dichterbij.

Het duurde ongeveer vier ronden tot Rins zich weer vooraan de grote groep kon laten zien. Daar vocht hij vooral met zijn landgenoot Vazquez om de derde plek, want dichter bij Miller en Marquez kwamen ze nog altijd niet. Dat veranderde ongeveer zeven ronden voor het einde. Vanaf dat moment begon de groep, onder leiding van Rins, Vazquez en Miguel Oliveira, in rap tempo het gat te dichten. 

Marquez sloeg inmiddels een klein gaatje met Miller, terwijl Rins bijna de aansluiting met de Australiër gevonden had. Bij het ingaan van de laatste ronde leek iedereen dicht bij elkaar te zitten, maar het leek net niet genoeg om serieus aan te vallen. Dat veranderde halverwege de laatste ronde, waar Marquez door een grote fout terugviel naar plek vier. Dat gaf Miller de ruimte om naar zijn eerste overwinning te rijden, terwijl achter hem hard gevochten werd om plek twee en drie.

In de laatste meters wist Marquez toch nog naar de tweede plek te rijden, vier honderdsten voor Vazquez. Oliveira baalde, want de Portugees liep een podiumplek mis op 0,015 seconden. Namens Nederland stonden Scott Deroue en Bryan Schouten aan de start. Deroue reed in de eerste ronden rond de achttiende plek, waar hij van vertrok, maar moest door een uitstapje in het gras de grote groep laten gaan. Debutant Deroue werd uiteindelijk toch negentiende, Schouten pakte plek 25.