Engelse bond staat kunstgras toe in FA Cup

Clubs uit Engeland hebben toestemming gekregen om komend seizoen ook na de eerste ronde van de FA Cup op kunstgras te spelen. De Football Association (FA) bracht dat maandag naar buiten.

Tot nu toe moesten clubs uitwijken naar een ander stadion als ze na de eerste ronde op kunstgras wilden voetballen. In 1995 werd het spelen op een synthetische ondergrond verboden, toen clubs als Queens Park Rangers en Luton Town een kunstmat aanlegden.

Volgens de bond was het thuisvoordeel voor zulke clubs destijds te groot. Kunstgrasvelden zijn tegenwoordig echter van zulke hoge kwaliteit, dat ze een goede oplossing vormen voor normaal gras. Met name bij clubs uit de lagere divisies worden bij slecht weer regelmatig duels afgelast, omdat het veld onder water staat.

In Engeland speelt slechts een enkele van de 92 profclubs op kunstgras, maar in Nederland begint het steeds gebruikelijker te worden. In de Eredivisie spelen SC Cambuur, PEC Zwolle, Heracles Almelo en ADO Den Haag momenteel niet op een echte grasmat. ADO begon dit seizoen nog wel met een normaal veld, maar vanwege het slechte weer moest die worden vervangen voor kunstgras.

Het toernooi om de FA Cup wordt overigens volgende maand vervolgd met de halve finales op Wembley. Op zaterdag 12 april speelt titelverdediger Wigan Athletic tegen Arsenal, terwijl een dag later Hull City en Sheffield United elkaar ontmoeten. De eindstrijd is op zaterdag 17 mei.