'Cinquanta: ingrijpen in schaatsprogramma'

De voorzitter van de Internationale schaatsunie ISU, Ottavio Cinquanta, wil rigoureus ingrijpen in het programma van het langebaan schaatsen. Bij de Olympische Winterspelen van 2018 zouden de 1000 meter en de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen van het programma moeten verdwijnen.

Ook de WK allround, WK sprint en EK allround moeten uit het programma worden geschrapt. Daar tegenover zouden de mass-start en een gemengde estafette moeten worden toegevoegd. Cinquanta schrijft dit in een interne brief aan de topbestuurders van de ISU, die de Volkskrant heeft ingezien. De preses maakt zich na de grote successen van de Nederlandse schaatsploeg bij de Spelen in Sochi grote zorgen over de toekomst van de sport.

Al deze voorstellen noemt de Italiaan 'optie 2'. Zijn eerste optie is een plan voor de lange termijn: het samenvoegen van langebaanschaatsen en shorttrack. Er zou op een baan van 250 meter geschaatst moeten worden. Het pakket van competities en relevante titels wordt als het aan Cinquanta ligt in dat geval vanaf nul opgesteld.