KNSB houdt zich op de vlakte over veranderingen

Arie Koops weigert te speculeren over alle veranderingen die mogelijk zijn in het schaatsen. "Dat heeft weinig zin. Daar is het congres voor", stelt de directeur sport van de KNSB. Koops reageert daarmee op de uitgelekte brief van ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta, die het schaatsen op de schop wil gooien.

De Italiaan wil de lange afstanden en de 1000 meter van het olympisch programma halen en het WK allround, WK sprint en EK allround afschaffen. Die plannen komen echter op zijn vroegst bij het congres in 2016 op tafel, benadrukt de KNSB dinsdag in een verklaring.

De Nederlandse schaatsbond diende zelf voorstellen in om veranderingen in het wedstrijdformat en de kalender door te voeren. Die worden tijdens het congres in juni in Dublin al besproken. Een van de voorstellen is om het EK vanaf 2016 als kleine vierkamp te verrijden, gecombineerd met afstandstitels.

Ook werkt de KNSB met andere landen aan de voorbereiding van een forum, dat in Dublin wordt gehouden. Dan wordt onder meer de toekomst van het langebaanschaatsen besproken. "Het wordt steeds duidelijker dat dit forum hard nodig is. De uitgelekte brief van Cinquanta bevestigt dit alleen maar", zegt Koops. "Het is van belang dat we dit gezamenlijk optimaal voorbereiden."