Noren willen Kemkers als bondscoach

Gerard Kemkers zet zijn loopbaan als schaatscoach mogelijk voort in Noorwegen. Rune Gerhardsen, voorzitter van de Noorse schaatsbond, heeft aan TV2 laten weten dat hij contact op heeft genomen met de trainer die na veertien succesvolle jaren afscheid na van de TVM-ploeg.

Het Noorse schaatsen bevindt zich in een diep dal. In Sochi werden door de toppers als Sverre Lunde Pedersen en Håvard Bøkko geen medailles gepakt. Bovendien meldde de ploeg zich af voor de tien kilometer om zo meer kans te hebben bij de ploegenachtervolging. Hier kwam veel kritiek op en het sparen voor teampursuit hielp ook niet, waardoor eremetaal aan de ploeg van Jarle Pedersen voorbijging. Aangenomen wordt dat zijn tot 30 april lopende contract niet verlengd zal worden.

In plaats daarvan is Kemkers in beeld om hem op te volgen. De 47-jarige coach liet afgelopen weekend tijdens het WK allround in Heerenveen weten dat zijn toekomst openligt. Hij sloot een pauze niet uit, maar verlenging met zijn huidige team of een ploeg in het buitenland zou een optie kunnen zijn.

Kemkers heeft inmiddels door laten schemeren dat er via de mail informeel contact met de Noren is geweest, maar concreet is dat niet geworden. Gerhardsen was er duidelijker over: "Ik heb met hem gesproken. Zowel per mail als door de telefoon. Ik ben op zoek naar het hoogst haalbare."

Kemkers in beeld als bondscoach van de Noorse schaatsers (Pro Shots/Henk Jan Dijks)