KNVB steunt invoering Nations League

De KNVB heeft ingestemd met het voorstel van de UEFA om met ingang van 2018 een nieuwe landencompetitie, de Nations League, te organiseren. Wel heeft de Nederlandse voetbalbond enkele voorwaarden gesteld. Dat liet directeur betaald voetbal Bert van Oostveen donderdag weten aan de NOS.

"We hebben ja gezegd tegen het concept, maar zien er nog wel wat haken en ogen aan zitten", vertelde Van Oostveen vanuit het Kazachse Astana, waar op het UEFA-congres werd gestemd over de plannen. "Er moeten niet meer wedstrijden komen. Veel spelers zitten nu al aan hun max. Bovendien willen we ruimte houden om vriendschappelijke wedstrijden te blijven organiseren."

Van Oostveen wees op de commerciële waarde die vriendschappelijke interlands hebben voor de KNVB. "Met die wedstrijden verdienen we veel geld. Daar kunnen we alle andere dingen mee betalen. Als die inkomsten wegvallen, moet dat worden gecompenseerd." De wedstrijden in de Nations League zullen vriendschappelijke interlands zo veel mogelijk vervangen. EK-kwalificatieduels blijven gewoon bestaan.

In sportief opzicht wordt de Nations League volgens Van Oostveen een grote stap voorwaarts. "Je voetbalt toch om iets te winnen en dat sportieve element is nu toegevoegd. Ik denk dat dat de grote winst is."

De UEFA kreeg op het congres groen licht van de lidstaten om de competitie in te voeren. De plannen moeten nog wel verder worden uitgewerkt. De bedoeling is dat de 54 landen worden ingedeeld in vier divisies. Dat moet gebeuren op basis van de coëfficiëntenlijst van de UEFA. In de zomer van 2019 strijden de vier beste landen uit Divisie A om de hoofdprijs.