Ruiz: "PSV was de juiste keuze"

Als de absolute uitblinker van de Eredivisie maakte Bryan Ruiz enkele jaren geleden de overstap naar de Premier League. Daar kon de Costa Ricaan zijn draai niet vinden. Ruiz slaagde er bij Fulham niet in om zo dwingend te worden als hij bij FC Twente was. De technisch begaafde international van Costa Rica, momenteel gestald bij PSV, heeft gemengde gevoelens overgehouden aan die periode in Engeland.

Spijt heeft Ruiz niet. "Was Fulham een verkeerde keuze? Nee", stelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad. "Mijn eerste jaar was moeilijk, maar ik speelde goed in mijn tweede jaar. Dit seizoen worstelde het hele team. Ik vind nog steeds dat ik een speler ben die voor de Premier League gebouwd is. Ik kan niet zeggen dat Fulham het voetbal speelt dat ik aanhang, maar ik kan het tegenovergestelde ook niet beweren."

Toen Martin Jol in Londen het schip moest ruimen en plaatsmaakte voor landgenoot René Meulensteen werd het perspectief voor Ruiz er niet rooskleuriger op. "Martin Jol, de manager die me aantrok, werd ontslagen en ik vroeg zijn opvolger, René Meulensteen, of hij me nog nodig had. Ik dacht aan het WK. Ik moest spelen, maar Meulensteen gaf me het gevoel dat ik geen deel uitmaakte van zijn plannen. Ik dacht dat ik het team nog wel kon helpen, maar hij had andere gedachten. Ik heb hem als manager nog wel hoog zitten."

Bij PSV voelt de 28-jarige dribbelaar het vertrouwen terugkeren. "Het was de juiste beslissing om naar PSV te gaan", stelt hij. "Het gaat goed en na het WK zal ik mijn opties overwegen. Ik sluit een terugkeer naar Fulham niet uit, omdat zij zich nog steeds kunnen handhaven. Londen is een fantastische stad."

Sinds zijn entree in Eindhoven kwam Ruiz tijdens negen competitiewedstrijden in actie, waarvan achtmaal vanaf de aftrap. Daarin wist hij vier keer het doel te vinden.