Veltman steekt hand in eigen boezem

Joël Veltman geeft zichzelf de schuld van de tweede gele kaart die hij tegen AZ kreeg. "Het was misschien zwaar gestraft, maar ik geef er wel aanleiding voor", zei de Ajax-verdediger donderdag na afloop van de halve finale van de KNVB-beker tegen Novum Nieuws. "Het is gewoon dom." Tot Veltmans opluchting mistte Aron Jóhannsson de strafschop die volgde op zijn overtreding.

De Ajacied had kort voor zijn tweede zijn eerste geel gepakt. "Dat was met Roy Beerens", legde Veltman uit. "Ik vond het wel zwaar, maar het was wel een overtreding. Gewoon dom."

Na rust kwam AZ door een rode kaart voor Mattias Johansson ook met tien man te staan, waarna Lasse Schöne Ajax op 1-0 zette. Doelman Kenneth Vermeer hielp de Amsterdammers, nadat hij de penalty al had gekeerd, vervolgens met enkele mooie reddingen aan de overwinning.

"Kenneth pakte alles, hoge, lage ballen", stelde Veltman. "Mooi om te zien vanaf de tribune, maar ik had er liever zelf naast gestaan om te helpen. Maar alle credits voor Kenneth."

Veltman leek ondanks het bereiken van de finale enigszins teleurgesteld. "Ik zit er niet doorheen, maar het is wel een heel leerzaam jaar voor mij geweest. Nu weer een moment", zei de international. "Ik mis nu wel de Kuip, dat is wel zonde." Ajax neemt het 20 april in Rotterdam in de finale op tegen PEC Zwolle.