Uitslag AFC Ajax - FC Twente

Ajax heeft een voorschot genomen op de vierde landstitel op rij. De Amsterdammers waren zondag te sterk voor FC Twente door drie keer te scoren. Ajax speelt dit seizoen nog vijf wedstrijden.

Vooraf gezien als een topper, in werkelijkheid kwam daar weinig van terecht. Het duel tussen Ajax en FC Twente was cruciaal in de titelstrijd van de Eredivisie. Ajax kon bij een overwinning uitlopen op de concurrentie en Twente moest winnen om aanspraak te blijven maken op de tweede plek. Het publiek in de Amsterdam Arena werd vooral in de beginfase niet vermaakt. Beide ploegen leden veel balverlies. Het was Twente dat feller begon de wedstrijd, maar de kansen niet kon benutten. Ajax maakte daar dankbaar gebruik van en kwam via Stefano Denswil op een 1-0 voorsprong.

De bezoekers mochten het zichzelf vooral verwijten dat er in de eerste helft geen doelpunt werd gemaakt. Al na zeven minuten kon aanvaller Luc Castaignos helemaal alleen door op Ajax-doelman Jasper Cillessen, maar de aanvaller slaagde er niet in om de doelman te verschalken. Via Youness Mokhtar en Felipe Gutiérrez kon de ploeg ook op voorsprong komen, maar beide heren zagen een voorzet in het niets belanden.

De kansen van Twente leken Ajax wakker te schudden. Ricardo Kishna, die begon als linksbuiten maar veelal centraal stond, kreeg een goede kans. De talentvolle aanvaller stuitte op Twente-doelman Nick Marsman. Vervolgens sloeg Twente -de eerste helft ging alle kanten op- weer bijna toe. Robbert Schilder stond ineens voledig vrij voor Cillessen, maar zijn lopje annex wippertje ging niet over de goalie heen. Ajax sloeg na een half uur spelen genadeloos hard toe. Lasse Schöne krulde een voorzet precies op het hoofd van Stefano Denswil. De centrale verdediger torende boven iedereen uit en verschalkte ook Marsman: 1-0.

Beide ploegen kregen in het restant van het eerste bedrijf wat kansen, waarvan Twente de beste mogelijkheid kreeg. De ploeg kon de trekker maar niet overhalen en ook nu niet. Vijf minuten voor rust kon Castaignos weer helemaal alleen op het doel af, maar hij bleef niet rustig. De aanvaller schoot en raakte de kruising, terwijl hij zo door had kunnen lopen naar het doel. De eerste helft typeerde wellicht het seizoen van Ajax een beetje. De ploeg van trainer Frank de Boer speelde niet veel beter dan de tegenstander, maar scoort toch terwijl de opponent dat niet doet.

Twente schoot na rust uit de startblokken. Via Dusan Tadic en Quincy Promes leek de ploeg dan eindelijk wel te gaan scoren, maar nog steeds lukte dat niet. Twente voerde de druk enorm op en jaagde zelfs door tot aan Cillessen. Maar dat leverde Ajax veel ruimte op en daar maakten de Amsterdammers dankbaar gebruik van. Na een klein uur spelen stuurde Bojan de mee opgekomen Van Rhijn weg. De rechtsback ging alleen op Marsman af en bleek niet zelfzuchtig: hij zag Schöne vrijlopen en legde de bal af. De Deen maakte vervolgens geen fout: 2-0.

Niet veel later ging het helemaal mis voor Twente en zat Ajax op rozen. Op de rechterflank kreeg Davy Klaassen alle tijd en ruimte om een vrijstaande medespeler te vinden. Die vond hij in Bojan. De kleine Spanjaard nam aan, dacht een fractie van een seconde na en schoot de bal hard en hoog achter Marsman: 3-0. De voorsprong kwam niet meer in gevaar.

Door de zege is de voorsprong op nummer twee Feyenoord acht punten. De Rotterdammers strijden samen met Vitesse, PSV en Twente om plaats twee.

Denswil kopt de 1-0 binnen (PRO SHOTS/Stanley Gontha)