Wereldrecord speedskiën voor Italiaan

De Italiaan Simone Origone heeft maandag in het Franse Vars het wereldrecord speedskiën verbroken. Bij deze discipline is het, zoals de naam al doet vermoeden, de bedoeling om een zo hoog mogelijke snelheid te halen. Elke piste bestaat uit een recht stuk, bochten zijn er niet te vinden.

De Chabrières-piste is een van slechts twee pistes in de wereld waar snelheidsrecords mogelijk zijn. Alleen op de Franse piste en die in het Zwitserse Verbier zijn de veiligheidsmaatregelen zo goed dat er geen snelheidslimiet is. 

Tijdens de Speed Masters kwam Origone tot een duizelingwekkende snelheid van maar liefst 252,454 kilometer per uur. Daarmee was hij een volle kilometer per uur sneller dan het oude record. In 2006 zette Origone een snelheid neer van 251,40 kilometer per uur. 

De Italiaan is een van de grootste namen in de geschiedenis van de sport. Hij deed in de laatste tien jaar mee aan 68 World Cups en kwam daarin slechts acht keer buiten het podium terecht. Ook is hij al vanaf 2005 wereldkampioen door vijf titels op rij te pakken.

Beelden van de Speed Masters in Vars, met de recordrun van Origone als eerste (Bron: YouTube)