Hiddink: "Kandidatuur Blind was geen keiharde eis"

Het bondscoachschap van Nederland is voor de aankomende vier jaren alvast ingevuld. Guus Hiddink denkt dat de KNVB een goede keuze maakt door Danny Blind naar voren te schuiven. De huidige assistent-trainer van Louis van Gaal continueert zijn rol wanneer Hiddink het stokje van de bondscoach na het WK overneemt. Als Hiddink het vervolgens op zijn beurt voor gezien houdt neemt Blind als eindverantwoordelijke de honneurs waar.

Die lange termijnsplanning kan de goedkeuring van Hiddink wegdragen. Bovendien is er volgens de ervaren keuzeheer slechts sprake van een planning, en kan er altijd nog van de beoogde constructie worden afgezien.

"Mocht zich ergens, zeer onverwacht, een situatie voordoen dat het niet is gelopen zoals gewenst of dat mensen tegen een ondoordringbare muur zijn aangelopen, dan kun je altijd nog zeggen: 'We gaan even zitten'", zegt hij in gesprek met Voetbal International. "In mijn beleving moet je in bijzondere omstandigheden met of zonder contract altijd in staat zijn om tussentijds te evalueren, zoals dat met een mooi woord heet."

Hiddink kijkt uit naar de samenwerking met Blind, over wie hij goede verhalen heeft gehoord. "Ik heb begrepen dat Danny het in zijn huidige rol uitstekend heeft gedaan. Hij organiseert veel en is iemand die hard werkt."

"Die informatie heb ik uit diverse kanalen en ik heb hem zelf natuurlijk ook een aantal malen gesproken. Nee, zijn kandidatuur was geen keiharde eis van de bond. Deze kwam zo naar voren in de diverse gesprekken, die we samen hadden."