Cambuur gaat relschoppers hard aanpakken

SC Cambuur gaat aangifte doen tegen de relschoppers die maandag de training verstoorden en probeerden het hoofdgebouw van het stadion binnen te dringen. Dat heeft voorzitter Ype Smid donderdag gezegd op een persconferentie. "We denken aan strafrechtelijke vervolging en lange stadionverboden." De boze fans kwamen hun ongenoegen uiten over het vertrek van coach Dwight Lodeweges naar rivaal sc Heerenveen.

Lodeweges stapte dinsdag op bij Cambuur omdat er in zijn ogen een onwerkbare situatie was ontstaan. De coach gaf donderdag tekst en uitleg. De persconferentie was over de wedstrijd tegen FC Utrecht heen getild. "Ik hoopte op een beetje krediet, maar dat mocht niet zo zijn", zei de trainer. "Ik wilde geen blok aan het been zijn. Alles moet gefocust zijn op voetbal. Bovendien is SC Cambuur ook nog niet helemaal veilig."

Voorzitter Smid, die net als algemeen directeur Gerald van den Belt en aanvoerder Ramon Leeuwin aanschoof, had niet verwacht dat de situatie zo zou escaleren. "We hebben de rivaliteit tussen de clubs niet onderschat, maar wel de mate van intimidatie en geweld."

Feit is dat Cambuur veel gezichtsverlies heeft geleden, stelt Van den Belt. "We leefden in een sprookje en zien nu alleen beelden van mensen die een gebouw binnenstormen. Maar we gaan volop verder nu." Cambuur verloor woensdag zonder Lodeweges met 1-0 van FC Utrecht.