Schöne: "In de ArenA naar Feyenoord kijken"

Stiekem hoopte Ajax zondagmiddag met de kampioensschaal te staan. Natuurlijk was de kans op puntenverlies van Feyenoord tegen RKC Waalwijk niet heel groot, maar we hebben dit seizoen gekkere dingen in de Eredivisie gezien. De Amsterdammers moesten dan zelf nog wel winnen op bezoek bij Vitesse. Geen gemakkelijke opgave, zo bleek.

Want Ajax speelde niet hoogstaand in de Gelredome. Vitesse was getergd en vocht voor de laatste kans op de tweede plaats en vloog uit de startblokken. Het is dat Jasper Cillessen een uitstekende wedstrijd speelde, anders had de ruststand een stuk hoger uitgevallen dan 1-0. Nu kon Ajax na de pauze de schade enigszins herstellen, maar verder dan een 1-1 kwam de regerend landskampioen niet.

Na afloop heersten er gemengde gevoelens bij de Ajacieden. Daley Blind treurde om de gele kaart die hij kreeg. De aanvoerder mist hierdoor het duel met ADO Den Haag, mogelijk de kampioenswedstrijd. "Ik was veel te laat, niet slim", zegt Blind over de prent.

Ook Ricardo van Rhijn is komende zondag geschorst. Zijn gele kaart was misschien nog onnodiger, na zijn aandeel in een opstootje met Lucas Piazon. "Ik geloof niet dat hij me echt een kopstoot gaf, hij duwde me meer met zijn hoofd", legt de rechtsback uit. "Misschien moet ik volgende keer maar gewoon een duikeling maken, dan krijg je misschien geen kaart."

Maar het treuren duurt niet lang. Iets later kunnen de spelers al weer lachen. Want ze mogen het misschien niet zeggen, de spelersgroep weet het wel: Ajax wordt dit seizoen kampioen. Alweer. Alleen de wijze waarop dit mogelijk aankomend weekeinde gebeurt, is misschien niet ideaal.

Omdat Ajax zelf om 12.30 uur speelt, moeten de spelers enkele uren wachten op de uitslag van Feyenoord tegen PSV. "Dat is wel een beetje jammer", zegt Lasse Schöne tegen Goal. "Kijk, als je wint dan ben je er bijna, maar je krijgt de schaal nog niet. Dan moeten we een paar uur wachten op Feyenoord. We gaan met z’n allen in de ArenA naar die wedstrijd kijken. Althans, daar ga ik wel vanuit."