Voor- en tegenstanders Hull Tigers bijna gelijk

Ongeveer evenveel seizoenkaarthouders van de Engelse voetbalclub Hull City zijn voor een naamswijziging naar Hull Tigers als tegen. Dat blijkt uit de resultaten van een referendum onder de 15.033 mensen die een seizoenskaart hebben. 2565 stemden voor, 2517 stemden tegen, een verschil van 48 stemmen.

Hull City had de stemming uitgeschreven om aan te tonen dat er draagvlak was onder de fans over de door eigenaar Assem Allam voorgestelde naamswijziging. De club stelde dan ook dat slechts 16,7 procent van de seizoenkaarthouders tegen de naamswijziging is. Dat 9159 seizoenkaarthouders, bijna 61 procent, helemaal niet stemde wordt daarbij vergeten. 792 stemmers gaven aan de club hoe dan ook te blijven steunen en de kwestie niet zo boeiend te vinden.

Allam heeft zijn plan om de naam te wijzigen de laatste maanden fanatiek verdedigd. Eerder gaf hij al aan dat hij zijn handen van de club af zou trekken als de naamswijziging niet doorgaat. Een voorstem was dan ook verbonden aan het aanblijven van de familie Allam. Omdat het sinds de overname door de zakenman crescendo gaat met de club, kan dat de resultaten ook hebben beïnvloed.

Op fanwebsites luiden fans de noodklok over de gang van zaken. Niet alleen klagen ze over de vraagstelling, maar ook was anoniem stemmen niet mogelijk en konden seizoenkaarthouders jonger dan zestien jaar geen stem uitbrengen. Daarnaast zou het systeem niet werken en daardoor veel blanco stemmen registreren.

Hull City heeft de naamswijziging niet in eigen handen. De Engelse voetbalbond FA moet daarvoor toestemming geven. Een belangrijke adviesraad van de FA gaf eerder een negatief advies. Woensdag volgt een definitieve beslissing.