UCI-baas Cookson: "Zet camera's op de fietsen"

UCI-voorzitter Brian Cookson heeft het idee geopperd om met camera's op de fietsen rond te gaan rijden tijdens wielerkoersen. Dat deed hij woensdag tijdens de Sportaccord Convention in Turkije, waar alle olympische en niet-olympische sportbonden vergaderen.

'Een van de grootste uitdagingen voor elke sport, niet alleen wielrennen, is om te evolueren en nieuwe dingen te ontwikkelen maar tegelijkertijd trouw te blijven aan de essentie van de sport', aldus Cookson. 'Om ervoor te zorgen dat kijkers zich nog meer betrokken voelen bij de sport zullen we naar nieuwe technologiën gaan kijken. Hierbij denk ik aan bijvoorbeeld camera's op de fietsen en in de ploegleiderswagens'. Camera's in de ploegleiderswagens zijn dit jaar al regelmatig te zien in de Vlaamse klassiekers.

'Het zou toch gaaf zijn als je er voor je gevoel bij bent als Chris Froome de Mont Ventoux op sprint of als je meekijkt met de winnaar op de Champs-Élysées. En waarom zouden we het houden bij alleen camera's? Waarom niet ook microfoons op de fietsen, of het tonen van live data van de rijders op het scherm?' vraagt Cookson zich af. 

De Brit praatte ook over zijn eerdere plan, het toevoegen van het baanwielrennen aan de Winterspelen: 'Ik denk dat we zeker moeten discussiëren over het aantrekkelijk houden van zowel zomer- als wintersporten. Wat mij betreft hoort daarbij ook de discussie over sporten die hun belangrijkste evenementen in de winter kennen, zoals het baanwielrennen. Op deze manier zouden er meer mensen kunnen kijken naar diverse sporten, wat voor die sporten alleen maar goed uit kan pakken'.