'Armstrong noemt namen onder ede'

Lance Armstrong heeft onder ede namen genoemd van mensen die hem hebben geholpen bij zijn dopinggebruik. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today. Armstrong werd in november al onder ede gehoord, maar zijn uitspraken uit dat verhoor zijn pas nu naar buiten gekomen.

De Texaan liet onder meer de naam van zijn voormalige ploegleider Johan Bruyneel vallen. "Bruyneel heeft deelgenomen of geholpen bij het gebruik van prestatiebevorderende middelen van Armstrong en hij wist van het gebruik door hun gesprekken en acties", staat volgens USA Today in de verklaring.

Trainer Pepi Marti en de artsen Pedro Celaya, Luis García del Moral en Michele Ferrari begeleidden Armstrong tijdens zijn dopinggebruik. Masseuse Emma O'Reilly, mecanicien Julien Devriese en Philippe Maire, die onder de codenaam 'Motoman' als koerier optrad, reikten hem de doping aan.

Armstrong verloor zijn zeven overwinningen in de Tour de France na onderzoek van de Amerikaanse antidopingwaakhond USADA. Vorig jaar januari biechtte hij in een interview met Oprah Winfrey zijn dopingverleden op. Toen liet hij echter geen namen vallen.

In de verklaring herhaalt de 42-jarige Armstrong dat hij tijdens de Tour van 1995 al doping gebruikte, maar dat hij bij zijn rentree in 2009 en 2010 clean was.