Advocaat: "We kwamen gewoon tekort"

AZ werd donderdag door Benfica uitgeschakeld in de Europa League. Trainer Dick Advocaat was ondanks de twee nederlagen trots op zijn spelers.

Advocaat zag dat het klasseverschil te groot was tussen de lijstaanoverder in Portugal en de nummer zeven van de Eredivisie. Benfica won zowel in Alkmaar (0-1) als donderdag in Lissabon (2-0). "We hebben alles geprobeerd om er een echte wedstrijd van te maken, maar we kwamen gewoon tekort", zei Advocaat tegen RTL 7.

"Het is fantastisch dat we met AZ zo ver zijn gekomen in dit toernooi. Dat is een enorm compliment en dat heb ik ook aan de spelers verteld. We kunnen onszelf niets verwijten. Benfica is gewoon Europese top. Bij hen gaat alles gemakkelijker dan bij ons", verklaart de Hagenaar, die na dit seizoen vertrekt bij de Alkmaarders.

AZ kan zich weer richten op de ontknoping in de Eredivisie. De subtopper speelt nog tegen NEC (thuis), ADO Den Haag (uit) en Feyenoord (thuis). "Het is zaak dat we ons weer voor de Europa League plaatsen. Conditioneel gezien staan we er goed voor. Zondag spelen we thuis tegen NEC en dat is weer een heel belangrijke wedstrijd voor de club", aldus Advocaat.

De oud-bondscoach van Oranje, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België en Rusland liet al doorschemeren graag nog een nationale ploeg te willen begeleiden. Advocaat nam in oktober vorig jaar het roer over van assistent Martin Haar, die op interim-basis de vertrokken Gertjan Verbeek verving.