KNSB stelt vroege lente uit vanwege Icedôme

Schaatsbond KNSB en het NOC*NSF lijken invloed te kunnen hebben op de seizoenen. Het vroege voorjaar is door beide partijen uitgesteld tot 1 juni, zo blijkt uit de plannen die gisteren rond het Almeerse Icedôme bekend zijn gemaakt.

Vorig jaar werd Almere uitgekozen tot het nieuwe topsportcentrum voor het schaatsen, waardoor voor het schaatsseizoen 2016/2017 een nieuwe schaatstempel zou moeten verrijzen. Volgens een bericht van 1 november zouden de plannen in het vroege voorjaar rond moeten komen.

Na een eerder uitstel kwam de KNSB gisteren met het bericht dat het verder wil gaan met het Icedôme en dat de overeenkomst zo spoedig mogelijk op papier zal moeten worden gezet. Uit de verklaring van gisteren bleek echter ook dat de plannen verre van rond zijn, want in de financiering zit nog een gapend gat. Op 1 juni moet alles rond zijn, zo heeft de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma aan de Leeuwarder Courant laten weten. Volgens haar is er nooit sprake geweest van de deadline van 1 april, maar is er volgende week nog wel een soort van deadline.

Dit is opvallend omdat een van de initiatiefnemers van Icedôme, Folkert Buiter, vorig jaar in september nog riep dat de financiers in de rij stonden voor het 183 miljoen euro kostende project en dat er een exploitant interesse had. Wie dit waren liet hij echter in het midden en ook nu komt hij niet verder dan het uitspreken van het vertrouwen in een goede afloop.

Buiter: "Het is nu een kwestie van afronden en doorzetten. Maar ik juich pas als we echt over de finish zijn. Dit is een enorm project. Het is niet het bakken van een broodje of het bouwen van een auto. Er komt erg veel bij kijken. Bij grote projecten kan er geen sprake zijn van een strakke deadline."

Als het project doorgaat dan zal het onder de crisis- en herstelwet gaan vallen, zodat het versneld kan worden aangelegd. Ondanks deze regels is het nog maar de vraag of de deadline van eind 2016 haalbaar is. Concurrent TransPortium in Zoetermeer heeft net als Almere nog geen schep in de grond gezet en heeft al laten weten dat de hal daar pas op zijn vroegst voor het seizoen 2017/2018 af zal zijn. Het Thialf, dat een verbouwing doorvoert, zal wel eind 2016 gereed zijn.