Schaatsster De Jong naar ploeg Anema

Schaatsster Antoinette de Jong zal volgend jaar uit gaan komen voor de Clafis-ploeg. Afgelopen seizoen kwam de 19-jarige Friezin uit voor Jong Oranje. Bij de nieuwe formatie van Jillert Anema heeft ze een contract voor twee seizoenen getekend.

De Jong brak afgelopen seizoen door met vier keer goud en twee keer zilver bij het WK voor junioren en reed een wereldrecord voor junioren op de 3000 meter. Op die afstand mocht ze ook naar de Olympische Spelen in Sochi waarop ze zevende werd.

De Friezin heeft veel vertrouwen in de samenwerking met Anema, zo laat ze Omrop Fryslân weten. "Onder Jillert kan ik verder doorgroeien. Zijn ideeën over hoe hij mij beter wil maken, trokken me ook heel erg aan. Jezelf geen druk opleggen, maar weten wat je wilt en je rug recht houden. Dat zie ik als een uitdaging." Een eerder aanbod van de ploeg van Gerard Kemkers legde De Jong naast zich neer. "Jillert is voor mijn gevoel gewoon een heel goede trainer. Hij heeft Jorrit Bergsma ook heel erg goed gemaakt en ik denk dat hij dat met mij ook kan."

De Jong is de eerste naam voor de damesploeg van Anema die de jonge Friezin de tijd wil gunnen om door te groeien. Mogelijk krijgt ze de Amerikaanses Heather Richardson en Brittany Bowe als teamgenotes. Bij de mannenploeg liggen in ieder geval Bob de Vries, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga al vast en ligt er ook voor Alexis Contin een contract klaar.