Schne: "Titel van het collectief"

Ajax kan zondagmiddag de vierde opeenvolgende landstitel binnenslepen. Nog meer dan in voorgaande jaren is er dit seizoen geen echte uitblinker bij de Amsterdammers. “Als we kampioen worden, is het opnieuw de titel van het collectief”, zegt Lasse Schöne in gesprek met Het Parool.

“Dat is onze kracht. Het is fantastisch dat spelers als Davy Klaassen en Thulani Serero soms bijna doen vergeten dat Christian Eriksen het seizoen ervoor bij ons speelde."

Het zomerse vertrek van sterkhouders Eriksen en Toby Alderweireld werd opgevangen met spelers die al langer deel uitmaakten van Ajax. Zo veroverde Joël Veltman een basisplaats en groeide Klaassen uit tot een belangrijke kracht op het middenveld.

Ondanks de comfortabele voorsprong in de competitie wees dit seizoen uit dat Ajax nog niet is waar de club zijn wil. In de Champions League bood de ploeg lang weerstand, maar in de Europa League werd Ajax over twee duels afgestraft door Red Bull Salzburg.

"Ik heb nog nooit meegemaakt dat een ploeg zó veel druk zette als Salzburg, we kregen stress", weet Schöne zich nog te herinneren. "Ik heb liever de bal dan dat ik afjaag. Ik speel liever op balbezit dan heel direct naar de goal. Geef mij het spel van Ajax maar, dat vind ik meer voetbal."

Schöne tast nog in het duister over zijn toekomst. Omdat zijn contract bij Ajax in de zomer van 2015 afloopt, behoort een transfer tot de mogelijkheden. "Ik wil er nu nog niet over nadenken. Eerst de landstitel, dan de bekerfinale."