Contador winnaar in Baskenland, tijdrit voor Martin

Alberto Contador heeft het eindklassement in de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo eindigde zaterdag in de afsluitende tijdrit in Markina-Xemein als tweede, achter wereldkampioen Tony Martin van Omega Pharma-Quick-Step.

Martin legde het 25,9 kilometer lange parcours, waarin twee klimmetjes waren opgenomen, af in 38:33 minuten. Contador werd op zeven seconden tweede, voor de Pool Michal Kwiatkowski en de Sloveen Simon Spilak. Tom Dumoulin van Giant-Shimano gaf 38 tellen toe op de Duitse winnaar en werd zesde.

Alejandro Valverde, deze week de belangrijkste rivaal van Contador, zette de achtste tijd neer en duikelde van het podium. Kwiatkowski en de Fransman Jean-Christophe Péraud passeren de Movistar-renner. Wout Poels, die donderdag de koninginnenrit won, is op de tiende plaats de beste Nederlander in het eindklassement.

De 31-jarige Contador greep in Baskenland in de eerste etappe meteen de macht en stond zijn leidende positie niet meer af. Hij won de race al eens in 2008 en 2009. Het is na de Tirreno-Adriatico zijn tweede eindzege dit seizoen.