[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Amerika

Marc Márquez heeft ook de tweede race van het seizoen gewonnen. De jonge Spanjaard, regerend wereldkampioen, was niet te kloppen en schreef met groot machtsvertoon de Grand Prix van Amerika op zijn naam. Hij deed dat op het circuit in Austin, waar hij een jaar eerder in zijn tweede MotoGP-race zijn eerste overwinning boekte.

De race kende een bizarre start. Jorge Lorenzo leek zich totaal te verkijken op de startlichten en vertrok zeker twee seconden te vroeg, wat hem uiteraard een drive-throughpenalty opleverde.

Márquez maakte zich niet druk en nam genoegen met de tijdelijke tweede plek achter Lorenzo, die in de eerste ronde gelijk naar binnen ging. Dani Pedrosa nam positie in achter zijn teamgenoot Márquez.

De twee Honda-rijders sloegen een groot gat, terwijl Andrea Iannone knap op de derde plek lag. De Italiaan kreeg echter Valentino Rossi in zijn nek. De grootmeester probeerde Iannone al snel aan te vallen, maar die poging slaagde niet.

Rossi kampte vervolgens met een technisch probleem, want enkele rondes later was hij voorbijgestoken door niet alleen Stefan Bradl en Andrea Dovizioso, maar ook Pol Espargaro en Bradley Smith.

Met vijf ronden te gaan sloten Bradl en Dovizioso aan bij Iannone, waarna het niet lang duurde voordat ze allebei de Italiaan passeerden. Kort daarop deed Smith hetzelfde en de Brit kon zelfs aansluiten bij Bradl. Terwijl Dovizioso langzaam maar zeker op weg leek naar de derde plek vochten Bradl en Smith nog een stevig duel uit om de vierde plek.

Ondertussen was het voor de regie volledig onnodig om Márquez en Pedrosa in beeld te brengen tot de laatste ronde. Márquez ging in de laatste bocht nog bijna onderuit, maar bleef zitten en won met ruim vier seconden voorsprong op zijn teamgenoot.

Liefst twintig seconden achter Márquez raasde Dovizioso als derde over de streep, waarmee hij zijn eerste podiumplek sinds september 2012 pakte. De Italiaan werd gevolgd door Bradl, Smith, Pol Espargaro en Iannone. Lorenzo wist zich na zijn drive-throughpenalty nog terug te knokken tot plek tien.