Janmaat: "Dit mag je niet meer weggeven"

Daryl Janmaat (24) was zondag trefzeker op bezoek bij PSV. De verdediger rendeerde daarmee geweldig in een afwijkend spelsysteem. "Overlappen en gaan, daar ben ik goed in." 

Iets tegen zessen ontplofte het uitvak van het Philips Stadion. Graziano Pellè controleerde een lange bal met zijn borst en legde het leer terug richting de inlopende Janmaat. De rechtsback twijfelde geen moment en toverde op de rand van de zestien een acrobatische volley uit de hoge hoed. Met de buitenkant van zijn rechtervoet stuurde hij de bal richting de rechterkruising: 0-2. "Ik raakte hem precies goed", zei Janmaat, die met zijn wondergoal het duel op slot gooide. "Er zat natuurlijk een beetje gelukkig bij, maar de intentie was om hem zo te raken."

Bondscoach Louis van Gaal keek toe vanaf de tribune en zag hoe Janmaat belangrijk was met zijn tweede treffer van het seizoen. "Ik denk dat hij een degelijk Feyenoord heeft gezien", zei Janmaat. De mandekker heeft een goede kans om in Brazilië de vaste rechtsback van Oranje te worden, maar richtte zich na de wedstrijd in Eindhoven vooral op de teamprestatie. "Ik vond ons als team beter dan PSV. Een stuk degelijker en ook een stuk volwassener. In de tweede helft had ik niet het idee dat we dit zouden weggeven. Het stond gewoon heel goed."

Feyenoord was een groot deel van de wedstrijd de bovenliggende partij. Toch hadden de bezoekers het vroeg in het doel lastig. Een mede-international zat Janmaat flink dwars. “Op het begin hadden we het een beetje moeilijk met de speelwijze van PSV. Memphis Depay sneed telkens goed naar binnen en we wisten niet echt wie hem op moest pakken. Uiteindelijk hebben we wat aanpassingen gedaan, waardoor hij in het vervolg van de wedstrijd nauwelijks iets creëerde."

Door de zege zijn de Rotterdammers zo goed als zeker van de tweede plaats; en dus lijkt trainer Ronald Koeman zijn laatste seizoen te bekronen met een ticket voor de voorronde van de Champions League . Eén overwinning in de laatste twee duels is voldoende. "Dit mag je niet meer weggeven. We moeten de tweede plaats zo snel mogelijk veiligstellen. Dan zijn we heel blij en hebben we gewoon een fantastisch seizoen gedraaid."

Hoewel de tweede plek door de Feyenoorders wordt beschouwd als een hoofdprijs, rijst de vraag of er niet meer in had gezeten. Ajax draait geen foutloos seizoen en momenteel verkeert Feyenoord in een geweldige vorm. De Rotterdammers boekten zes overwinningen op rij. "Tja, dat kun je wel blijven zeggen natuurlijk, maar we moeten nu niet meer terugkijken. Vanzelfsprekend hebben we het op bepaalde momenten laten liggen, maar dat hebben meerdere ploegen", aldus Janmaat.

De voormalig speler van sc Heerenveen en ADO Den Haag voelde zich zondag als een vis in het water. Feyenoord hanteerde eenzelfde spelsysteem als begin maart tegen Groningen (0-2 winst). De opstelling is uit te leggen als 3-5-2 of 5-3-2. "Ik vind het zelf een heerlijke formatie. Overlappen en gaan, daar ben ik goed in", sprak Janmaat, die het systeem best vaker had willen hanteren. "Maar zeker thuis moet je toch wat aanvallender spelen. Aan de andere kant: deze formatie is ook heel aanvallend in te vullen, dat zag je vandaag. Maar goed, het is natuurlijk aan de trainer."