Gerbrands verlaat AZ, weg naar PSV open

De weg naar PSV ligt open voor Toon Gerbrands. De huidige directeur algemene zaken van AZ legt zijn functie bij de Alkmaarders na dit seizoen naast zich neer. Gerbrands heeft de raad van commissarissen laten weten dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Daarmee komt er na twaalf jaar een einde aan zijn directeurschap bij AZ. Op 31 augustus staat hij voor het laatst op de Alkmaarse loonlijst.

"Ik heb een geweldige tijd gehad bij AZ en ben de club dankbaar voor de geboden kans om me te ontwikkelen als directeur in de voetbalwereld", reageert hij op het digitale thuis van zijn werkgever. "Ik heb veel zaken meegemaakt in die twaalf jaar en kijk met trots terug op hoe wij dit allemaal hebben gerealiseerd. Bij mijn karakter past uitdaging en ontwikkeling. Ik voel zelf aan dat dit het moment is om deze moeilijke beslissing te nemen."

De 56-jarige bestuurder wordt geroemd om de wijze waarop hij AZ weer op de rails heeft gekregen na de financiële problemen die volgden op de ondergang van hoofdsponsor DSB en voorzitter Dirk Scheringa. Met name PSV is naar verluidt onder de indruk. Gerbrands zou in beeld zijn om scheidend algemeen directeur Tiny Sanders op te volgen.

Naar eigen zeggen wacht Gerbrands nog op een concrete aanbieding. "Ik heb nog geen idee wat de toekomst mij gaat brengen", verhaalt hij. "Ik heb nog geen aanbiedingen op zak en ik heb ook nog geen idee wat de volgende stap in mijn carrière zal zijn. Voor mijn gevoel kan ik meerdere kanten op. Daar ga ik de komende tijd over nadenken. Mijn grootste belang is nu om alle zaken bij AZ goed af te handelen en deze club door de voordeur te verlaten."

Directeur voetbalzaken Earnest Stewart betreurt het vertrek van zijn collega. "De afgelopen vier jaar heb ik Toon leren kennen als een professionele en inspirerende collega”, zegt hij. “Toon is een betrouwbare en betrokken clubman voor AZ, altijd open en op zoek naar nieuwe ideeën. Daarom begrijpen wij deze keuze van Toon en hopen we dat er een mooie nieuwe uitdaging op zijn pad komt."

AZ gaat de komende maanden op zoek naar een geschikte opvolger. De raad van commissarissen heeft reeds een profielschets opgesteld, waaraan de nieuwe directeur moet voldoen. "Aangezien Toon nog tot 1 september beschikbaar is voor AZ, hebben wij voldoende tijd om een opvolger te vinden", meldt René Neelissen namens de raad van commissarissen.