Lorenzo: "Valse start door muggen"

Jorge Lorenzo kende zondag een dramatische Grand Prix van Amerika. De Yamaha-rijder, vijfde op de startgrid, vertrok twee seconden voor de lichten doofden en moest logischerwijs een straf incasseren. De wereldkampioen van 2010 en 2012 werd nog wel tiende, maar staat al op grote achterstand in het kampioenschap.

"Ik dacht niet na en werd afgeleid bij de start. Toen ik na de opwarmronde op de grid aankwam zaten er een heleboel muggen op mijn helm die mijn zicht belemmerden. Daardoor trok ik er een tear-off vanaf, iets wat ik normaal nooit doe, en werd mijn concentratie verstoord", aldus de 26-jarige Spanjaard. Een 'tear-off' is een dun laagje plastic wat coureurs van hun vizier af kunnen trekken als het vuil wordt.

"De lichten gingen ook veel te laat op rood. Normaal gesproken zijn ze al rood als we na de opwarmronde bij de start aankomen, maar nu gingen ze pas aan toen we al klaarstonden. Waarom weet ik niet, maar zodra de lichten op rood sprongen werd ik als door een stier aangetrokken en ging ik er vandoor", gaat de coureur verder met het zoeken naar excuses. 

"Het was de beste start die ik ooit gemaakt heb, maar het was natuurlijk een valse start en dus moest ik de prijs betalen. Ik heb niet gewacht tot ik iets hoorde van mijn team, maar ben direct de pits ingereden voor de drive-throughpenalty", besluit Lorenzo.

Het team van de Spanjaard lijkt hem te vergeven: "Hoe hard je ook werkt voor een race-weekend, er zijn altijd dingen waar je je niet op voor kunt bereiden. We weten allemaal dat hij een van de hardst werkende coureurs ter wereld is en dat hij maar zelden fouten maakt. Dit kan helaas gebeuren, maar we zijn blij dat hij de race nog heeft afgemaakt", aldus teambaas Massimo Meregalli.