KNVB beloont Feyenoord voor financieel beleid

Intern hield Feyenoord er al rekening mee, en de hoop is inmiddels realiteit: Feyenoord is door de KNVB gepromoveerd naar categorie 3. Die categorie is gereserveerd voor de clubs die de financiële huishouding het best op orde hebben. Volgens de laatste beoordeling van de KNVB hoort Feyenoord bij de clubs die 'gezond beleid voeren en ook gezond zijn'.

Vorige week liet Feyenoord al weten dat een promotie volgens de eigen berekeningen aanstaande was. Maandag kregen de Rotterdammers dat vermoeden bevestigd. "We wisten dat we in het huidige puntensysteem ruim beloond zouden worden voor onder meer de getoonde begrotingsdiscipline en onze positieve bedrijfsresultaten", zegt algemeen directeur Eric Gudde op de clubsite.

"Echter, we hebben op dit moment nog steeds een negatief eigen vermogen. Aangezien je in mijn ogen pas gezond bent als je een stevig positief eigen vermogen hebt, vind ik de indeling in categorie 3 zelfs enigszins onlogisch. Anderzijds is deze promotie natuurlijk wel een zoveelste bewijs dat het gevoerde beleid in hoog tempo zijn vruchten afwerpt."

De vlag gaat dus nog niet uit bij Feyenoord, dat de aankomende jaren nog stappen te zetten heeft. Gudde verwacht dat de club de aankomende periode zal pendelen tussen categorie 2 (voor veilige clubs) en categorie 3 (voor gezonde clubs).

"Dit zal steeds afhangen van zaken als het meetmoment en bijvoorbeeld een enkele bescheiden financiële mee- of tegenvaller", legt hij uit. "Met de ene keer een indeling in categorie 2 en de andere keer weer in 3 is overigens niks mis. De promotie naar categorie 3 beschouw ik vooral als een enorme stimulans voor iedereen om door te gaan op de weg die we een paar jaar geleden met elkaar succesvol zijn ingeslagen."