Dinsdag uitspraak in Red Bull-zaak

Red Bull Racing zal morgen de uitslag van het door haar ingediende protest te horen krijgen. De renstal uit Milton Keynes ging in beroep tegen de diskwalificatie van Daniel Ricciardo in Australië en mocht vandaag toelichten waarom het ontnemen van de tweede positie onterecht was.

Het brandstofverbruik wordt sinds dit jaar gemeten door een sensor. Red Bull had en heeft dit jaar meermalen problemen mee gehad, met name bij de auto van Ricciardo. Dit was ook voor de race in Australië het geval, waar meermalen een sensor gewisseld is. Als de sensor uitvalt moet teruggevallen worden op een berekenmethode voor het brandstofverbruik. Deze bleek niet aan de voorwaarden van de FIA te voldoen. Juist hiervoor is Red Bull zwaar bestraft.

Ricciardo werd in Melbourne uit de uitslag geschrapt omdat zijn bolide herhaaldelijk meer verbruikte dan het maximum van 100 kilogram per uur. De FIA gebood Red Bull de motor iets minder te laten verbruiken, maar het team weigerde de verplichte rekenmethode te gebruiken. Vandaag kon in een zes uur durende zitting uitgelegd worden waarom. Red Bull claimt dat de methode van de FIA onjuist is en hun coureur 0,4 seconden per ronde kostte. Ook voerde het team nog enkele andere punten aan waarom de diskwalificatie onterecht was. Morgen zal duidelijk worden of het pleidooi geholpen heeft of dat de straf overeind blijft.