Boschker: "Echte klapper zat er niet tussen"

Sander Boschker neemt na dit seizoen afscheid als profvoetballer. De doelman bleef FC Twente op één seizoen na, bij Ajax, trouw na zijn debuut in 1989. Boschker (43) debuteerde 25 jaar geleden in het doel van FC Twente. Na deze jaargang houdt de enkelvoudig international het voor gezien.

Op dinsdag 20 mei neemt Boschker afscheid in De Grolsch Veste. Het kampioensteam van FC Twente in 2010 neemt het dan op tegen een All Star-team, samengesteld door de keeper. Vier jaar geleden maakte Boschker deel uit van het Nederlands elftal dat de WK-finale verloor van Spanje.

De doelman uit Lichtenvoorde beseft dat het niet meer van deze tijd is dat spelers meer dan twee decennia bij dezelfde club onder contract staan. "Spelers als ik kom je in de voetballerij sowieso niet meer tegen", zegt Boschker tegen de Volkskrant. “Als je bij Feyenoord of Ajax drie jaar in het eerste speelt, ben je zo weg als je een beetje goed bent."

"In Engeland heb je Ryan Giggs, in Italië Francesco Totti. Dat is het wel zo’n beetje", aldus de Tukker, die in navolging van Blaise N'Kufo, clubtopscorer van FC Twente, een standbeeld krijgt bij het stadion van FC Twente. N'Kufo is volgende maand ook aanwezig bij het afscheidsduel van zijn voormalig teamgenoot.

Boschker maakte één jaar een uitstapje naar Ajax, met wie hij als reservedoelman landskampioen werd. De keeper had nooit echt de behoefte om naar het buitenland te verhuizen. "En eerlijk gezegd: de echte klapper zat er ook niet tussen", aldus Boschker, die mede door blessures nog geen wedstrijd voor FC Twente speelde dit seizoen.