Gullit: "Vlaar is de enige échte verdediger"

Ruud Gullit maakt zich zorgen over de verdediging van het Nederlands elftal. Vooral in het centrum voorziet Gullit een probleem voor het WK in Brazilië. Gullit (51) is niet bijzonder gecharmeerd van de verdediging waarop Van Gaal terugviel tijdens de WK-kwalificatiereeks.

"Ron Vlaar is de enige échte verdediger die we hebben", zegt de voormalig Europees kampioen in gesprek met Voetbal International. Gullit weet niet wie de beste kandidaat is voor naast Vlaar.

Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Karim Rekik, Joël Veltman, Jeffrey Bruma, Joris Mathijsen en John Heitinga passeerden al de revue sinds de rentree van Van Gaal bij het Nederlands elftal. Virgil van Dijk en Terence Kongolo worden ook genoemd, maar kwamen nog niet uit voor Oranje. "Ik kan niet kiezen", verklaart Gullit.

"Voor het WK moet je maar gewoon voor degene gaan die het best in vorm is", aldus de oud-speler van onder meer PSV, AC Milan en Chelsea. Over de backposities heeft Gullit ook twijfels. De voormalig topspeler kiest voor Gregory van der Wiel en Daley Blind. Daryl Janmaat komt volgens de Amsterdammer tekort voor het hoogste niveau.

"Janmaat en Blind vind ik eigenlijk niet snel genoeg. En dan heb je tegen Chili een heel groot probleem", besluit Gullit. Oranje start het WK op vrijdag 13 juni met een wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje. Daarna volgen duels met Australië (18 juni) en Chili (23 juni). Het Nederlands elftal begint volgende maand aan de voorbereiding.