De Boer zit niet te wachten op Sneijder en Van der Vaart

Frank de Boer zit niet op een terugkeer van Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart bij Ajax te wachten. "Zoiets is in het verleden vaker mislukt dan geslaagd. Als pure middenvelders zie ik ze dan niet meer", legt de succesvolle trainer van Ajax uit in het Algemeen Dagblad.

"Ik heb heel veel respect voor hen, maar in de manier waarop wij nu spelen, kunnen zij dat in mijn ogen niet meer opbrengen. Alleen misschien incidenteel."

De twee Nederlandse internationals zouden eventueel wel op een andere positie uit de voeten kunnen. "In dat geval zou Van der Vaart bij ons goed als een soort valse spits kunnen spelen, als een slim aanspeelpunt. Sneijder zou heel goed hangend vanaf de zijkant kunnen spelen. Spelers van die leeftijd kunnen natuurlijk wel iets toevoegen aan een jong elftal, met al hun ervaring. Sneijder en Van der Vaart zijn wel spelers die daarvoor in aanmerking komen, al ben ik er nog niet helemaal uit wanneer daar een goed moment voor is. Nee, contact is er niet geweest."

De Boer heeft zijn twijfels bij spelers die in de herfst van hun loopbaan terugkeren bij hun eerste club. "Het blijft een heel zware last voor een oud-speler. Zoiets is in het verleden vaker mislukt dan geslaagd. Ik zeg niet dat de terugkeer van Mark van Bommel mislukt is, maar hij had het zich wel anders voorgesteld. Uiteindelijk is hij ook neergesabeld."

Zelf stond De Boer aan het einde van zijn loopbaan ook nog voor een lastige keuze. "Toen ik in Qatar speelde, polste Ajax mij ook voor een eventuele terugkeer. Of ik nog fit was. Ik had voor mijn gevoel nog nooit zo strak in mijn lichaam gezeten. Maar mijn broer zei: 'Dat je daar überhaupt nog over nadenkt, dat moet je helemaal niet willen. Iedereen denkt dat je nog die 25-jarige Frank de Boer bent. Je kunt alleen maar afgaan'. Als het goed gaat, is het normaal. Doe je het slecht, dan hakken ze je kop eraf. Je neemt een groot risico. Eigenlijk is alleen de terugkeer van Frank Rijkaard en Phillip Cocu echt geslaagd", besluit De Boer.