Luiten wil meedoen aan Ryder Cup

Golfer Joost Luiten heeft zich voor dit jaar ten doel gesteld om deel te nemen aan de Ryder Cup. In deze prestigieuze tweejaarlijkse wedstrijd nemen in september in Schotland de twaalf beste golfers van Europa het op tegen hun evenknieën uit de Verenigde Staten.

Luiten is de laatste jaren goed op dreef en hij staat inmiddels bij de vijftig beste golfers ter wereld. De Nederlander deed afgelopen weekend mee aan de Masters in Augusta en eindigde daar na een ijzersterke slotronde op een gedeelde 26e plaats. Eerder dit jaar nam hij al deel aan het EurAsia-toernooi waarin de Europeanen het opnamen tegen spelers uit Azië. Daarin liet de Bleiswijker een goede indruk achter.

Het Europese team voor de Ryder Cup wordt samengesteld door de Ier Paul McGinley die ook in Augusta aanwezig was. Luiten heeft hem afgelopen weekend niet gesproken en weet niet hoe hij ervoor staat. "Nee, daar wil ik het niet over hebben. Er zijn zoveel jongens, het is nog ver weg. Er komen nog drie Majors aan. Je moet er één of twee goed spelen of één of twee normale toernooien winnen. Dan zit je in het team. Dus dat is mijn doel voor dit jaar. Ik heb hier ook weer aardig wat punten gepakt."

Om je voor de Europese ploeg te kwalificeren zijn drie mogelijkheden. De eerste is eindigen bij de eerste vier op de Europese Tour. Daarna worden via de geschoonde wereldranglijst de vijf beste Europeanen aangewezen. Tot slot zijn er nog drie wildcards. De Verenigde Staten kiest de beste negen golfers op de ranglijst en geeft daarnaast nog drie wildcards uit.