Haas vindt 2015 te vroeg, 2016 te laat

Vorige week werd bekend dat Gene Haas met een nieuw team toe mag treden tot de Formule 1. De Amerikaan is druk bezig met de voorbereidingen om alles op te zetten, maar is wel op een probleem gestuit. Het jaar 2015 gaat hij mogelijk niet halen, maar 2016 ligt weer net te ver weg.

Haas: "Het wordt kort dag om alles op tijd op orde te krijgen voor 2015, maar 2016 is daarentegen wel weer heel ver weg. Want als we voor 2016 gaan, zijn we halverwege 2015 al klaar en verspillen we een half jaar lang geld door niets te doen. Het is dus beter om alle zeilen bij te zetten en vol voor een entree in 2015 te gaan. Het zal niet makkelijk worden om dat voor elkaar te krijgen en we moeten de komende weken uitvogelen wat ons dan nog allemaal te doen staat, maar nu we dit doel eenmaal voor ogen hebben genomen, zullen we het halen ook."

Wat in het voordeel van Haas spreekt is dat de regels vanaf 2015 toe gaan staan dat een team een groot deel van een auto af kan nemen bij een concurrent. Slechts het chassis en het bodywork zullen zelf gefabriceerd moeten worden. Haas wil voor die taak Dallara in de arm nemen, omdat dit Italiaanse bedrijf het personeel en de ervaring heeft en de Amerikaan nog moet beginnen. Ook wil hij verschillende partnerschappen met leveranciers sluiten. Later zou er meer in eigen huis moeten gebeuren.

Verder is Haas er nog niet uit welke motor hij wil gaan gebruiken. Er lopen gesprekken met Mercedes en Ferrari. De knoop zal binnen vier tot zes weken worden doorgehakt, zo heeft Gunther Steiner, de voormalig technisch directeur van Jaguar en Red Bull, laten weten. Hij wordt bij de nieuwe renstal de teambaas.