Oud-renner Wagtmans: "Einde loopbaan Gesink, vrees ik"

Oud-wielrenner Rini Wagtmans vreest dat de hartritmestoornissen waar Robert Gesink mee kampt wel eens het einde van de carrière kunnen zijn voor de Varssevelder. De nu 67-jarige Wagtmans moest zelf vanwege hartproblemen een vroegtijdig einde maken aan zijn wielerloopbaan. Daarin eindigde hij onder meer twee keer bij de beste tien in de Tour de France, waarin hij ook vier etappes won.

"Ik ben niet heel erg verrast door dit nieuws, want ik herkende het al meerdere keren aan onder meer zijn gedrag. Zo demarreerde hij vijf ronden voor het einde van het Nederlands kampioenschap in 2011, terwijl hij een paar kilometer verderop als een dweil aan de ploegleiderswagen hing op minuten achterstand. Daarna gaf hij op, en dat herkende ik en maakte mij zeer angstig", aldus de Brabander tegenover WielerFlits.

Vanwege de gevaren van hartproblemen hing Wagtmans al op zijn 27e zijn fiets aan de wilgen. "Je voelt je totaal niet ziek en ben gewoon zo sterk als maar zijn kan, dat is het gevaar. In mijn tijd kon ik nog niet geholpen worden, waardoor ik tot ongeveer twintig jaar geleden wel driehonderd keer flauw ben gevallen", verhaalt Wagtmans. "Nu kan ik een pilletje nemen als ik het aan voel komen, maar een coureur kan midden op een zware klim natuurlijk niet even stil gaan staan."

Wagtmans vreest dat dit het einde betekent van de loopbaan van Gesink: "Je kunt hier als topsporter bijna niet mee omgaan. Je geest kun je in tegenstelling tot je lichaam niet resetten. Het heeft mij misschien wel vijftien jaar geduurd om met dergelijke problemen om te gaan, maar als coureur heb je die tijd natuurlijk niet. Ik vrees dat de verstandigste beslissing voor Gesink is om te stoppen en niet zijn leven te riskeren. Ik heb zelfs al iemand van de ploeg gebeld en gezegd dat ze hem niet dood neer moeten laten vallen, maar hem juist moeten beschermen", besluit Wagtmans, die ook een keer derde werd in de Vuelta a España.