Antic: "Zelfde situatie als Rivaldo en Van Gaal"

Radomir Antic weet wel waarom Lionel Messi afgelopen week ongeïnspireerd oogde tegen Atlético Madrid. De Serviër kijkt vooruit op de ontmoeting tussen twee oud-werkgevers. Antic heeft een grote staat van dienst in Spanje en was trainer van onder meer Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid.

In 1992 stond hij aan het roer bij De Koninklijke, al duurde dit dienstverband niet lang. Ook bij Barcelona was de Serviër maar kort actief als trainer, toen hij Louis van Gaal als interim-trainer opvolgde, voordat Frank Rijkaard in 2003 neerstreek in Camp Nou.

Barça en Real staan woensdagavond in Valencia tegenover elkaar in de eindstrijd van de Copa del Rey. Antic laat aan Goal weten wat hij van El Clásico verwacht. "Het zal een gelijkopgaande strijd worden. Tijdens de recente ontmoeting in de competitie, de 3-4 in Bernabéu, was geen van beide ploegen echt superieur. Zowel Barça als Real vertoonde defensieve zwakheden. De coaches hebben dan ook heel wat werk te doen."

Barcelona zit momenteel in een mindere fase. Vorige week werd de ploeg door Atlético Madrid uitgeschakeld in de Champions League en afgelopen weekeinde verloor Barça met 1-0 van Granada. Met name sterspeler Lionel Messi kreeg kritiek te verwerken na deze wedstrijden. Volgens Antic ligt de oorzaak echter bij trainer Gerardo Martino.

"Weet je waarom Messi bijna niet rende tegen Atlético? Omdat de coach hem vroeg om op de vleugel te blijven. Aan de zijlijn", legt de voormalig bondscoach van Servië uit. "En Messi zei gewoon: Als je me daar wil hebben, prima. Dan speel ik daar. Dat is eerder ook gebeurd met Louis van Gaal en Rivaldo. Die vroeg hem ook om aan de zijkant te blijven. Elke bal die hij kreeg, speelde hij terug naar Bogarde."

Het probleem van Barcelona is volgens Antic de aanwezigheid van te veel sterren. "Het is duidelijk dat men niet weet wat ze met Neymar, Messi en Andrès Iniesta aan moeten. Als je ze alledrie laat spelen, moet je te veel opofferen. Maar als je Messi als vleugelspeler opstelt, na alles wat hij heeft bereikt, dat strookt niet met zijn eigen ideeën. Hij zal zeggen: Als je me daar neerzet, sta ik er. Of ik meedoe aan de wedstrijd is een ander verhaal."

Daar waar Messi in een dipje lijkt te zitten, doet bij Real Madrid steraanvaller Cristiano Ronaldo helemaal niet mee. De Portugees kampt met een hamstringblessure en wordt waarschijnlijk vervangen door Isco. Antic is een groot fan van de zomeraanwinst en vindt dat Carlo Ancelotti te streng is voor de jeugdinternational.

"Dat is oneerlijk tegenover Isco. Hij wordt telkens op zijn verdedigende kwaliteiten afgerekend, maar ik vind hem een zeer getalenteerde speler. Als de tegenstander zich ingraaft, weet hij vaak een opening te vinden. Maar ze wijzen nu steeds op zijn zwakke plekken en daarmee komt zijn kwaliteit niet naar voren."

Ook het feit dat Iker Casillas veelal op de bank zit, begrijpt Antic niet. "Vorig seizoen speelde er misschien wat tussen hem en José Mourinho, maar nu doen ze precies hetzelfde. Ik begrijp werkelijk niet waar deze beslissingen vandaan komen."