'Zeiler De Ridder krijgt vijf jaar schorsing'

De Nederlandse zeiler Dirk de Ridder heeft van de internationale zeilbond ISAF een schorsing van maar liefst vijf jaar opgelegd gekregen. De Ridder was een van de zeilers van het Oracle Team USA dat meedeed aan de America's Cup in 2013.

Samen met een aantal collega's werd hij nog voor het begin van de wedstrijd echter uit het schip gezet door een internationale jury. Na onderzoek bleek dat de zeilers gesjoemeld hadden met het gewicht van de boot tijdens eerdere evenementen, waardoor ze een oneerlijk voordeel verkregen voor de America's Cup, de oudste zeilwedstrijd ter wereld. Het Oracle team wist ondanks twee strafpunten en zonder onder andere De Ridder de wedstrijd te winnen, na een historische come-back.

Volgens bronnen van AP, die vanwege het nog lopen van de zaak anoniem willen blijven, is De Ridder nu voor vijf jaar geschorst voor alle internationale wedstrijden. Het besluit wordt nog aangevochten bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS), maar als het beroep niet toegekend wordt is het waarschijnlijk het einde van de loopbaan van de zeiler.

Naast het feit dat De Ridder niet mee mag doen aan de America's Cup van 2017 kan hij ook het contract voor de Volvo Ocean Race op zijn buik schrijven. Hij zou daar dit jaar aan meedoen namens het Abu Dhabi Ocean Racing Team. Er lag een contract klaar ter waarde van een half miljoen dollar, maar dat gaat nu niet door.