F1-coureurs dreigen met staking

Enkele Formule 1-coureurs dreigen met een staking vanwege de salarissen die ze nog tegoed hebben. Ze hebben hiertoe een document ondertekend. Of en wanneer er een staking zal zijn is nog niet duidelijk.

Eén van de coureurs die nog salaris tegoed heeft is Kimi Räikkönen. De Fin reed de afgelopen seizoenen voor Lotus dat mede door de goede resultaten in de problemen kwam, omdat het The Iceman daardoor veel meer moest betalen dan verwacht. Diens manager Steve Robertson heeft in Bahrein meermalen met Lotus gesproken over de kwestie. Nu rijdt Räikkönen voor Ferrari waar hij wel zeker van zijn geld is.

Toch is hij niet een van de ondertekenaars van het document dat onder auspiciën van de GPDA, de rijdersvakbond, is opgesteld. Naast Räikkönen wachten ook Romain Grosjean (Lotus), Nico Hülkenberg (Sauber), Adrian Sutil (Force India) en Kamui Kobayashi (Sauber) nog op geld. Deze laatste drie coureurs rijden nu voor een andere renstal.

Huidig Force India-coureur Hülkenberg wilde niet ingaan op het document, omdat informatie uit de besprekingen van de GPDA intern wordt gehouden. Wel wilde hij in zijn algemeenheid iets zeggen over onderbetaalde coureurs en dat het een probleem is. "Teams zijn hiervan op de hoogte, een coureur kan namelijk makkelijk vervangen worden. Misschien niet door iemand van dezelfde kwaliteit, maar de teams halen hier voordeel uit. Het niet betalen van coureurs is niet omdat ze dat leuk vinden. Het geld is er gewoonweg soms niet. De sport is te duur."