Eriksen: "Daar heeft Ajax van geleerd"

Naar eigen zeggen heeft Christian Eriksen veel te danken aan zijn opleiding bij Ajax. De Deense middenvelder plukt in Londen de vruchten van zijn Amsterdams avontuur. Eriksen, die de laatste weken op dreef is voor Tottenham Hotspur, kijkt met plezier terug naar zijn tijd in de Nederlandse hoofdstad. In 2008 kwam hij als groot talent binnen, om in 2013 als dragende kracht naar Tottenham Hotspur te vertrekken.

"Bij Ajax is het opleiden dat de klok slaat en word je begeleid. Dat is ook nodig, omdat de meeste spelers heel jong zijn", blikt hij in gesprek met Sp!ts terug op die periode.

"Ajax heeft toch van vroeger geleerd toen jonge spelers weggestopt werden in een appartementje in Diemen en min of meer aan hun lot werden overgelaten. Er wordt vanuit één gedachte gehandeld, vanuit het collectief en iedereen gaat daarin mee."

Volgens de inmiddels 22-jarige international heeft Ajax duidelijke idealen en is de club druk bezig om die idealen te verwezenlijken. "Bij Ajax heb je geen sterren die zich groter voelen dan het team", legt hij uit.

"Zo hoort het ook, maar het is in de praktijk niet altijd het geval. Zeker niet bij de absolute topclubs, waar de gemiddelde leeftijd van een team meestal hoger ligt en het individu meer ruimte krijgt. Je moet daarin de goede mix zien te vinden. Maar ik ben heel blij met de opleiding die ik bij Ajax heb genoten, je leert wat het vak van profvoetballer inhoudt."

Eriksen sluit het interview af met een kritische noot. In zijn ogen heeft de Eredivisie flink aan kwaliteit ingeboet. "Het lijkt voor Ajax steeds makkelijker te worden om kampioen te worden, maar tegelijkertijd komen ze in de Champions League toch niet verder dan de groepsfase. Ligt dat dan aan Ajax of aan de Eredivisie? Ik denk het laatste. Er is in de Eredivisie tijd om fouten te maken, want je kunt ze later weer goed maken."