Kleine Formule 1-teams trekken aan de bel

De vier kleinste Formule 1-teams hebben aan de bel getrokken en willen voor de Grand Prix van China om tafel met de rest van de renstallen. Volgens Sport Bild is door Marussia een brief opgesteld en ondertekend door Caterham, Force India en Sauber. Ook FIA-president Jean Todt en F1-baas Bernie Ecclestone hebben een afschrift ontvangen.

Het is de kleinere teams een doorn in het oog dat de nieuwe Strategy Group, bestaande uit de vijf grootste teams en Williams, erg veel invloed heeft. Zo is de door Todt voorgestelde budgetlimiet al weer van tafel gehaald, dankzij het ontbreken van steun in de Strategy Group. Daarnaast is de scheve verdeling van de inkomsten de teams een doorn in het oog, te meer omdat de kosten tegenwoordig torenhoog zijn.

Force India-directeur Bob Fernley legde het vorige maand in The Guardian al uit. "We hebben nu een situatie waarin vijf teams het geld en de macht hebben en de overige zes rechtenloos zijn. De zes rechtenloze teams doen er niet toe. Alle teams moeten de toegenomen kosten vanwege de nieuwe technologie dragen, maar vijf ervan worden er rijker op vanwege de onevenredige verdeling van het geld in de Formule 1. Alle kleinere teams kunnen hierdoor onderweg afhaken."

De huidige verdeling van het geld zou volgens de kleine teams wel eens tegen de Europese regels kunnen zijn en zijn willen voor de race in China overleg over een betere verdeling van de taart. Volgens Sport Bild is een Red Bull-directeur wel gevoelig voor het pleidooi, zeker omdat het de sport aantrekkelijker kan maken en nieuwe sponsoren kan lokken.