"IJsklimmen moet in 2022 olympisch zijn"

Als het aan de Nederlander Frits Vrijlandt ligt kunnen we op de Olympische Winterspelen van 2022 gaan kijken naar een nieuwe sport, ijsklimmen. Dat zegt hij tegenover insidethegames. Vrijlandt is voorzitter van de UIAA, de door het IOC erkende overkoepelende organisatie voor bergsportverenigingen. In die hoedanigheid organiseert de bond het internationale recreatieve klimmen en het ijsklimmen.

De procedure om toegevoegd te worden aan de Spelen van 2022, waarvan in 2015 de organiserende stad gekozen wordt, is nog niet gestart door de UIAA. De reden hiervoor is dat het IOC de criteria voor het toevoegen van nieuwe sporten aan de Winterspelen nog niet klaar heeft. De laatste keer dat er een nieuwe wintersport op het programma kwam was voor de Spelen van Nagano in 1998, toen curling na 74 jaar haar rentree maakte.

Er is echter positief contact geweest en Vrijlandt heeft goede hoop: "IJsklimmen is een moderne sport en het zorgt voor een totaal nieuwe dimensie aan de Spelen. Alle andere sporten gaan of naar beneden, zoals alpineskiën en schansspringen, of ze blijven relatief vlak, zoals langlaufen of curling", aldus de Nederlander. 

"Het format van onze sport is erg makkelijk te begrijpen voor het publiek. Onze twee disciplines, het voorklimmen en het klimmen op snelheid, zijn daarnaast ook nog eens spectaculair om te zien", vervolgt Vrijlandt. Hij benoemt daarnaast de populariteit van de sport, zelfs in Zuid-Afrika, waar men in de winter bevroren watervallen beklimt. 

Ook is er al jarenlang een World Cup in het ijsklimmen, bestaande uit momenteel zeven wedstrijden per jaar. Tijdens de Olympische Spelen in Sochi werd een twintig meter hoge muur in het olympisch park neergezet, waar enkele duizenden mensen zich konden wagen aan de voor velen onbekende sport. 

"We mochten in Sochi weliswaar geen wedstrijd organiseren, toch waren vrijwel alle wereldtoppers aanwezig om hun kunsten te demonstreren. Zo konden zij niet alleen voelen hoe het er bij de Spelen aan toe gaat, ook konden ze aan de duizenden toeschouwers laten zien hoe hun sport eruit ziet. De toeschouwers waren bijzonder enthousiast, ook als ze meededen maar de top niet haalden", aldus Vrijlandt, die zelf op elk continent op aarde de hoogste top heeft bereikt, de zogenaamde Seven Summits.