Mollema kopman in Amstel Gold Race

Bauke Mollema is zondag de kopman van Belkin in de Amstel Gold Race. De Duitser Paul Martens en de Noor Lars Petter Nordhaug hebben een vrije rol in de heuvelklassieker. Ook de Nederlanders Laurens ten Dam, Jos van Emden en Bram Tankink rijden de Limburgse koers. Jonathan Hivert en David Tanner maken de ploeg compleet.

De 27-jarige Mollema kijkt erg uit naar zondag. "Het publiek komt altijd in groten getale en met veel enthousiasme opdagen en na de winst van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix zal het allemaal waarschijnlijk nog specialer zijn", zegt de Groninger, die het dit jaar beter wil doen dan de voorgaande twee keren. "Als ik weer tiende wordt, zal ik niet in een jubelstemming zijn. Het zou mooi zijn om nu een keer top vijf te rijden."

Robert Gesink zou aanvankelijk ook aan de start staan in Limburg, maar hij kampt met hartritmestoornissen, maakte de Belkin-renner dinsdag bekend. De Varssevelder laat zich opereren en kan voorlopig niet fietsen. In 2009 eindigde Gesink als derde in de Amstel Gold Race.

Vorig jaar kwam de Tsjech Roman Kreuziger als eerste over de streep in Valkenburg. Erik Dekker was in 2001 de laatste Nederlander die de Amstel Gold Race won.