Cruijff: "Barcelona moet Pep terughalen"

Johan Cruijff denkt dat alleen Pep Guardiola Barcelona weer op het goede spoor kan zetten. De succescoach staat sinds dit seizoen voor de groep bij Bayern München. Cruijff herkent Barcelona niet meer als de club waarmee hij zich identificeert.

De Catalanen werden vorige week door Atlético Madrid uitgeschakeld in de Champions League en in de Primera Division staat Barça derde op vier punten van Atlético. De ploeg van trainer Gerardo Martino kan woensdagavond beslag leggen op de Copa del Rey.

Barcelona treft in Mestalla (Valencia) aartsrivaal Real Madrid. Martino maakt nog kans op de dubbel in Spanje, maar Cruijff ziet een langer verblijf van de Argentijn niet zitten. De oud-speler en voormalig coach van Barcelona hoopt dat Guardiola terugkeert naar Camp Nou.

Guardiola won met Barcelona tussen 2008 en 2012 twee Champions League-titels, UEFA Super Cup (drie keer), WK voor clubs (drie keer), Supercopa (drie keer), Copa del Rey (twee keer) en drie landstitels. "Het beste wat Barcelona op dit moment kan overkomen is een rentree van Guardiola", zegt Cruijff tegen Mundo Deportivo.

"Als Joan Laporta weer president wordt, dan adviseer ik hem Pep terug te halen. Hij is een intelligent persoon. Ik weet zeker dat hij ook terug zou willen komen", aldus de Amsterdammer. "De mensen die weten welke kant de club op moet gaan, zijn niet degene die de club op dit moment leiden. Zij zitten er vooral voor eigen belang."

"Toen Laporta nog president was liet hij de beslissingen op voetbalgebied over aan mensen die daar verstand van hebben, zoals Txiki Begiristain, Frank Rijkaard en later Pep. Iedereen kan fout maken, maar voetbal moet wel leidend zijn bij beslissingen. Barcelona heeft nu een structureel probleem. De president wil ook trainer zijn."